標題: 關於拍子的準確度 [打印本頁]

作者: mpw    時間: 2013-2-11 05:41     標題: 關於拍子的準確度

我發覺彈快歌一到十六分音符我ge拍子就開始唔穏定4 u0 e. f9 |" e- E2 r1 l
打過比喻, 某過solo位我係靠聽去辨chord+單音同邊個位轉, 但係只不過都係靠感覺去彈, 實際上到邊一拍(假設四拍)去轉都係唔肯定, 或者係話某個chord我彈到邊拍我根本唔可以準確咁聽得出, 尤其係連掃戈陣
, F. e# Y& i6 o尤其一到十六分....拍子快起上黎覺得根本冇可能係心里面數到==
4 v; K& B7 p+ f; k1 Y7 G請問各位高手們係咪用拍子機練先可以解決到啲個問題
作者: imayday520    時間: 2013-2-11 22:20

輸入到gp 放慢速度下去彈 再慢慢增快 可以參考看看
作者: 百花繚乱    時間: 2013-2-11 23:14

對節拍器..
, ^) {/ q( h$ b$ ~6 S用腳打拍...# W, d& v3 g1 f2 ]% [' r! I
然後....一拍4連音...* l4 t3 o) p; e2 w" `5 N) C
直接一邊彈一邊念1 2 3 4* _& Y; T1 O* n; o- m+ p0 a
自己想像腳踩下去1 2回來3 4
1 Q8 v4 d4 z$ J% V然後就是先從慢再慢慢加快速度
作者: swq789987    時間: 2013-2-12 13:11

切記一定對節拍器   而且開錄音  自己聽看看有沒有對到
作者: 賴小儒    時間: 2013-2-14 03:39

回復 3# 百花繚乱
1 ^6 _5 Z+ ^) |" X* i1 G1 W: K
/ W) g8 Y: l; ]/ H  J2 s5 v  [0 [$ f) y! f7 S
    感謝大大~
作者: sssaaawwwqqq    時間: 2013-2-15 23:51

多聽節拍器吧~
作者: friend70232    時間: 2013-2-17 13:30

我自己節拍也不准...也在找方法解決
作者: mr.lun:)    時間: 2013-2-17 15:17

多聽節拍器             
作者: shana0530    時間: 2013-2-19 21:38

作者: 傻傻興    時間: 2013-2-22 14:58

謝謝分享
作者: ads56ui    時間: 2013-2-23 19:55

我也不太會數拍子...都靠感覺= =但是事實證明   還是跟拍子比較準!!
作者: ERIC9224633    時間: 2013-2-23 21:23

用節拍器練好像很麻煩0 O4 n# g# m4 C3 i! S
不過這樣才能練的好=ˇ=
作者: 地獄狂嘯    時間: 2013-2-23 21:51

我拍子也被別人說  不穩
% T0 _2 G! |: [想往想說跟個感覺就好
0 f7 s8 s: g; }5 |: I4 v但是不知不覺地加快也會讓人困擾
2 ^5 L# j2 [! y: r  q: k4 n每天一小時絕對會變得很穩
作者: unnhao    時間: 2013-2-23 23:01

戀拍子真的很痛苦9 O4 v4 `' x# s$ m/ F
因為比較單調~
0 P/ Q) a9 W4 P( U- A8 c我還在練 ..... {( M$ Y: f) x4 ~# f, g9 B+ e% @
XD 1.2.3.4
! ~, Z2 s; e2 u, L# Q
1 [$ F0 {5 t2 l" ?& ?+ T  m. K- Y
....
作者: eason68268    時間: 2013-2-25 15:45

對著節拍器彈吧 應該有幫助
作者: eason68268    時間: 2013-2-25 15:46

對著節拍器彈吧 應該有幫助
作者: qaz851225    時間: 2013-2-26 20:52

靠節拍器吧
作者: a59505610    時間: 2013-2-27 22:30

多聽節拍器 
作者: S.Ran    時間: 2013-2-27 23:22

我一開始也是先在一個拍點裡數1234! g& A1 M# t; u7 W
數到後來根本就也不用數了7 h5 J4 z2 r0 y  g1 Z2 q
因為踩拍的同時腦袋會自動分出4個點XD
) `, Z) T) c) J2 ?8 m! @對節拍器熟練囉 !!" c  ~' {; N% @" T6 z  H9 Z
其實我也是個拍子很爛的人呢 !!
! _4 U; O: R$ Y$ A, u( }4 e, S加油^^

歡迎光臨 小新吉他館-自學木吉他、電吉他、烏克麗麗、貝斯、木箱鼓、電子琴、採譜 教學網站 (http://gita.idv.tw/bbs/) Powered by Discuz! 7.2